Aan de sterrenhemel van juni 2017

Planeten
Mercurius
is deze maand niet waarneembaar.
Venus wordt een steeds opvallender verschijning aan de oostelijke ochtendhemel. Vanaf 19 juni komt zij meer dan twee uur voor de zon op.
Mars gaat kort na de zon onder is voorlopig niet te zien.
Jupiter is een prominente avond- en nachtverschijning. Hij bevindt zich in het sterrenbeeld Maagd.
Saturnus staat de hele maand vrijwel precies tegenover de zon aan de hemel. Hij is dus ruwweg te zien van zonsopkomst tot zonsondergang. De vrij onopvallende planeet staat in het sterrenbeeld Slangendrager.

di 27 • Vanavond is een samenstand te zien van de smalle maansikkel en Regulus, de helderste ster van het sterrenbeeld Leeuw. Het tweetal staat in de schemering boven de westelijke horizon.

-> terug naar Astronieuws


Aan de sterrenhemel van juli 2017

Planeten
Mercurius is de komende maand vrijwel niet waarneembaar. Mogelijk kan tussen 5 en 21 juni met een verrekijker een glimp van de planeet worden opgevangen. In de vroege avondschemering staat hij dan zeer laag boven de westnoordwestelijke horizon. Maar let op: hij gaat al een uur na de zon onder.
Venus is nog steeds een opvallende ochtendverschijning in het oosten. Tegen het eind van de maand komt zij al meer dan drie uur voor de zon op.
Mars is deze maand niet waarneembaar: hij staat dicht naast de zon.
Jupiter wordt geleidelijk minder goed zichtbaar, maar kan nog steeds worden opgespoord in de (zuid)westelijke avondschemering. Aan het eind van de maand gaat hij al vóór middernacht onder. De planeet staat in het sterrenbeeld Maagd.
Saturnus is de ‘hele’ avond en een groot deel van de nacht te zien. Hij bevindt zich in het sterrenbeeld Slangendrager, linksboven de heldere ster Antares van de Schorpioen. De planeet gaat pas ver na middernacht onder.

za 1 • Vanavond staat de maan in de nabijheid van de planeet Jupiter en Spica, de helderste ster van het sterrenbeeld Maagd. Het is dan net Eerste Kwartier geweest.

di 4 • Venus staat vanochtend zeven graden ten zuiden van de Pleiaden, de bekende open sterrenhoop in het sterrenbeeld Stier. Bekijk dit tafereel rond een uur of 4: dan is het nog enigszins donker.

wo/do 5/6 • Samenstand van de maan en Antares, de helderste ster van sterrenbeeld Schorpioen. Zoek het tweetal vroeg in de nacht laag in het zuidwesten.

do/vr 6/7 • Vannacht is een samenstand te zien van de maan en de planeet Saturnus.

zo 9 • Volle Maan. De maan staat momenteel in het sterrenbeeld Boogschutter.

do 13 • Samenstand van Venus en Aldebaran, de helderste ster van het sterrenbeeld Stier.

zo 16 • Laatste Kwartier. De maan staat nu in het sterrenbeeld Vissen en komt na middernacht op.

do 20 • Samenstand van de maansikkel en Aldebaran, de helderste ster van het sterrenbeeld Stier. Bekijk deze rond 4.30 uur. Ook Venus staat in de buurt. Op 21 juli is de maan de heldere planeet nog veel dichter genaderd.

zo 23 • Nieuwe Maan. Rond deze datum is de maan een paar nachten niet te zien.

vr 28 • Samenstand van de maan en de planeet Jupiter. Linksonder het tweetal staat de ster Spica.

zo 30 • Eerste Kwartier. De maan is nu een avondverschijning, maar is onder goede omstandigheden ook al vóór zonsopkomst waarneembaar.

-> terug naar Astronieuws


Aan de sterrenhemel van augustus 2017

Planeten
Mercurius en Mars zijn deze maand niet waarneembaar.
Venus daarentegen is een prominente verschijning aan de oostelijke ochtendhemel. Ze komt meer dan drie uur voor de zon op.
De zichtbaarheidsperiode van Jupiter loopt tegen zijn eind, maar niettemin gaat de planeet het grootste deel van de maand nog meer dan anderhalf uur na de zon onder (in het westen uiteraard). Jupiter staat in het sterrenbeeld Maagd, niet ver van de heldere ster Spica.
Saturnus gaat pas na middernacht onder en is dus de hele maand waarneembaar. In de avondschemering is hij laag in het zuiden te vinden. De planeet bevindt zich in het onopvallende sterrenbeeld Slangendrager.

wo 2 • De maan vormt vanavond een driehoek met de planeet Saturnus (linksonder de maan) en Antares, de helderste ster van het sterrenbeeld Schorpioen.

do 3 • De maan staat vanavond zes graden links van de planeet Saturnus.

ma 7 • Vandaag is het Volle Maan. Deze gaat in de vroege avond zelfs gepaard met een gedeeltelijke maansverduistering, maar die is vanuit Nederland niet waarneembaar. De maan komt namelijk pas na 21 uur op, en dan is de verduistering al bijna voorbij.

vr-ma 11-14 • In deze periode is de Perseïdenzwerm actief. De meeste ‘vallende sterren’ zullen te zien zijn in de nacht van 12 op 13 augustus.

di 15 • Laatste Kwartier. De half verlichte maan is nu te vinden in het sterrenbeeld Stier en komt pas na middernacht op.

wo 16 • Nauwe samenstand van de maan en Aldebaran, de helderste ster van het sterrenbeeld Stier.

za 19 • In de ochtendschemering is een mooie samenstand te zien van de smalle maansikkel en de heldere planeet Venus. Bekijk deze rond een uur of 5.

ma 21 • Vandaag is het Nieuwe Maan. Daarbij komt het zelfs tot een totale zonsverduistering, maar die is alleen waarneembaar vanuit delen van de VS. Zie: http://www.zonsverduistering.nl/eclips2017augustus.html.

vr 25 • Samenstand van de maan, de planeet Jupiter en Spica, de helderste ster van het sterrenbeeld Maagd. Het gezelschap gaat al rond 20.30 uur onder, dus wacht niet te lang met kijken!

di 29 • Eerste Kwartier. De half verlichte maan komt al voor het einde van de middag op en gaat even na middernacht onder. Hij bevindt zich momenteel in het sterrenbeeld Slangendrager, niet ver van Antares, de helderste ster van de Schorpioen. Ook de planeet Saturnus staat in de buurt.

wo 30 • Vanavond is een samenstand te zien van de maan en de planeet Saturnus. De twee staan ongeveer vier graden van elkaar.

-> terug naar Astronieuws