Aan de sterrenhemel van augustus 2017

Planeten
Mercurius en Mars zijn deze maand niet waarneembaar.
Venus daarentegen is een prominente verschijning aan de oostelijke ochtendhemel. Ze komt meer dan drie uur voor de zon op.
De zichtbaarheidsperiode van Jupiter loopt tegen zijn eind, maar niettemin gaat de planeet het grootste deel van de maand nog meer dan anderhalf uur na de zon onder (in het westen uiteraard). Jupiter staat in het sterrenbeeld Maagd, niet ver van de heldere ster Spica.
Saturnus gaat pas na middernacht onder en is dus de hele maand waarneembaar. In de avondschemering is hij laag in het zuiden te vinden. De planeet bevindt zich in het onopvallende sterrenbeeld Slangendrager.

wo 2 • De maan vormt vanavond een driehoek met de planeet Saturnus (linksonder de maan) en Antares, de helderste ster van het sterrenbeeld Schorpioen.

do 3 • De maan staat vanavond zes graden links van de planeet Saturnus.

ma 7 • Vandaag is het Volle Maan. Deze gaat in de vroege avond zelfs gepaard met een gedeeltelijke maansverduistering, maar die is vanuit Nederland niet waarneembaar. De maan komt namelijk pas na 21 uur op, en dan is de verduistering al bijna voorbij.

vr-ma 11-14 • In deze periode is de Perseïdenzwerm actief. De meeste ‘vallende sterren’ zullen te zien zijn in de nacht van 12 op 13 augustus.

di 15 • Laatste Kwartier. De half verlichte maan is nu te vinden in het sterrenbeeld Stier en komt pas na middernacht op.

wo 16 • Nauwe samenstand van de maan en Aldebaran, de helderste ster van het sterrenbeeld Stier.

za 19 • In de ochtendschemering is een mooie samenstand te zien van de smalle maansikkel en de heldere planeet Venus. Bekijk deze rond een uur of 5.

ma 21 • Vandaag is het Nieuwe Maan. Daarbij komt het zelfs tot een totale zonsverduistering, maar die is alleen waarneembaar vanuit delen van de VS. Zie: http://www.zonsverduistering.nl/eclips2017augustus.html.

vr 25 • Samenstand van de maan, de planeet Jupiter en Spica, de helderste ster van het sterrenbeeld Maagd. Het gezelschap gaat al rond 20.30 uur onder, dus wacht niet te lang met kijken!

di 29 • Eerste Kwartier. De half verlichte maan komt al voor het einde van de middag op en gaat even na middernacht onder. Hij bevindt zich momenteel in het sterrenbeeld Slangendrager, niet ver van Antares, de helderste ster van de Schorpioen. Ook de planeet Saturnus staat in de buurt.

wo 30 • Vanavond is een samenstand te zien van de maan en de planeet Saturnus. De twee staan ongeveer vier graden van elkaar.

-> terug naar Astronieuws


Aan de sterrenhemel van september 2017

Planeten
Mercurius is van 9 t/m 19 september te zien. De planeet moet in de ochtendschemering laag in het oosten worden gezocht. Hij komt dan anderhalf uur voor de zon op.
Ook Venus is een ochtendverschijning, maar deze planeet is veel helderder dan Mercurius en bovendien de hele maand waarneembaar.
Mars is eveneens aan de ochtendhemel te vinden. Hij is niet erg helder, maar goed te herkennen aan zijn oranjerode kleur. Aan het eind van de maand komt Mars al twee uur voor de zon op.
Jupiter is alleen begin september nog even te zien. Hij staat dan in de avondschemering laag boven de westzuidwestelijke horizon, vlak bij Spica – de helderste ster van het sterrenbeeld Maagd.
Saturnus staat ’s avonds in het zuidwesten. Hij bevindt zich in het sterrenbeeld Slangendrager.

wo 6 Vandaag is het Volle Maan. De volledig verlichte maan is nu een prominente verschijning in het sterrenbeeld Waterman.

di 12 en wo 13 • Vannacht is een samenstand te zien van de maan en Aldebaran, de helderste ster van het sterrenbeeld Stier.

wo 13 • Laatste Kwartier. De half verlichte maan komt nu pas na middernacht op.

za 16 t/m di 19 • In deze periode is een reeks samenstanden te zien aan de vroege ochtendhemel. Het begint op 16 september met een nauwe samenstand van Mercurius en Mars. Rechtsboven dit tweetal staan de heldere planeet Venus en – op grotere afstand – de smalle maansikkel.
In de loop van de daaropvolgende dagen passeert de maan achtereenvolgens Venus (18 sep) en het duo Mercurius-Mars (19 sep)

wo 20 • Nieuwe Maan. De maan staat nu ongeveer in de richting van de zon en is daardoor een paar dagen niet waarneembaar.

di 26 • Samenstand van de maan en Saturnus aan de avondhemel.

do 28 • Eerste Kwartier. De maan is nu een avondverschijning.

-> terug naar Astronieuws