Aan de sterrenhemel van november 2017

Planeten

Mercurius en Saturnus zijn deze maand (vrijwel) niet te zien.
Ook de zichtbaarheid van Venus neemt af. Deze planeet is ’s ochtends echter nog eventjes te zien. Begin november komt Venus ruim anderhalf uur voor de zon op, aan het eind van de maand nog maar één uur.
Mars neemt geleidelijk meer afstand tot de zon. Hij bevindt zich in het sterrenbeeld Maagd en moet in de ochtendschemering worden gezocht.
Halverwege de maand duikt Jupiter weer op aan de zuidoostelijke ochtendhemel. Eind november komt hij alweer ruim twee uur voor de zon op. Hij staat in het sterrenbeeld Weegschaal.

wo 15 en do 16 • In de nanacht/vroege ochtend is een samenstand te zien van de maan en de oranjerode planeet Mars.

do/vr 16/17 en vr/za 17/18 • Op 17 november bereikt de meteorenzwerm van de Leoniden zijn hoogtepunt, maar dat gebeurt overdag. Kijk dus de nacht ervoor en/of erna om deze bescheiden ‘meteorenregen’ te kunnen zien.

do 16 en vr 17 • Deze beide ochtenden staat de maansikkel vlakbij de planeten Jupiter en Venus – eerst er schuin boven, de volgende dag links ervan. Bekijk deze samenstanden rond 7.15 uur. Op vrijdag is de maansikkel waarschijnlijk alleen met een verrekijker goed te zien.

za 18 • Nieuwe Maan. De maan is nu enkele dagen niet te zien.

zo 26 • Eerste Kwartier. De maan staat nu in het sterrenbeeld Waterman en is een avondverschijning.

ma 27 • Rond deze datum staat de planeet Mars dicht bij Spica, de helderste ster van het sterrenbeeld Maagd. Het tweetal is vanaf 5 uur in de ochtend te zien. Verwar het duo niet met de veel helderdere planeet Jupiter, die lager aan de hemel staat.

-> terug naar Astronieuws


Aan de sterrenhemel van december 2017

Planeten

Mercurius duikt in de tweede helft van december weer op aan de zuidoostelijke ochtendhemel. Vanaf 21 december gebeurt dat meer dan anderhalf uur voor zonsopkomst.
De heldere planeet Venus is deze maand niet waarneembaar.
Mars komt in de tweede helft van de nacht op en staat in de ochtendschemering in het zuiden tot zuidoosten. De oranjerode planeet verhuist deze maand van het sterrenbeeld Maagd naar de Weegschaal.
Jupiter volgt Mars op enige afstand. Hij bevindt zich in het sterrenbeeld Weegschaal.
Saturnus is deze maand niet waarneembaar.

zo 3 • Vandaag is het Volle Maan. Hij is de hele avond en nacht in de buurt van Aldebaran te vinden – dat is de helderste ster van het sterrenbeeld Stier.

vr 8 • Bij opkomst (rond 22.30 uur) gaat Regulus, de helderste ster van het sterrenbeeld Leeuw, schuil achter de maan. Bijna drie kwartier verschijnt hij aan de donkere kant van de maan. In de loop van de nacht neemt de maan afstand van de ster.

zo 10 • Laatste Kwartier. De maan is nu een nachtelijke verschijning.

wo 13 • Samenstand van de maan en Spica, de helderste ster van het sterrenbeeld Maagd. Deze is te zien aan de zuidoostelijke ochtendhemel. Dichter bij de horizon staan de planeten Mars en Jupiter.

wo/do 13/14 • Deze nacht bereikt de meteorenzwerm van de Geminiden zijn hoogtepunt. Tegen de ochtend kunnen meer dan zestig vallende sterren per uur te zien zijn.

do 14 • Ochtendlijke samenstand van de smalle maansikkel en de planeet Mars. Rechtsboven het tweetal staat de ster Spica. Wat lager aan de hemel is de heldere planeet Jupiter te zien. Bekijk dit tafereel boven de zuidoostelijke horizon om een uur of 7.

ma 18 • Nieuwe Maan. Op en rond deze datum is de maan gedurende enkele dagen niet te zien.

di 26 • Eerste Kwartier. De maan is nu een middag- en avondverschijning.

za/zo 31 • De laatste opvallende samenstand van het jaar is die van de maan en Aldebaran, de helderste ster van het sterrenbeeld Stier. De twee staan al bij het invallen van de duisternis dicht bij elkaar en hun onderlinge afstand neemt in de avond en nacht steeds verder af. Om 2.14 uur schuift de maan voor Aldebaran langs.

-> terug naar Astronieuws